Knäknastarnas skatt
Häng med på en magisk resa genom Sverige!
Nu även som LJUDBOK! 

"För de lärare som har
arbetat tematiskt om Europa med 
boken Fröken Europa (Kerstin Gavander)
kan jag tala om att boken
Knäknastarnas skatt 
fungerar lika bra i ett
temaarbete om Sveriges landskap."

 

- Bookis - en vandring i böckernas och skolans värld
 

Knäknastarnas skatt

I augusti 2007 arbetade jag med en klass i årskurs 4 på Slättgårdsskolan i Bredäng, Stockholm. Jag och kollegan Camilla hade börjat skissa på hur vi skulle ta oss an geografiundervisningen under året. Tanken var att vi skulle kombinera geografin med svenskämnet och låta eleverna skriva skönlitterärt.

Planeringen mynnade ut i att eleverna skulle skriva om en magisk skattjakt genom Sverige. Jag skulle skriva ett inledningskaptiel som inspiration och sen skulle vi ge eleverna ledtrådar som skulle vävas in i deras berättelser. 

Men när jag så satt hemma i lägenheten vid Mariatorget och skrev det där första kaptilet växte sig tanken allt starkare - "kanske ska jag fortsätter med nästa kapitel också... tänk om det blir en bok!" 

Och det blev det - 2008 fick jag ett mejl från Bosse på läromedelsförlaget Beta Pedagog. Och 2009 släppts boken "Knäknastarns skatt", arbetsmaterialet "Skattjakten" och en Daisy-CD!      

Knäknastarnas skatt är en magisk skattjakt genom Sverige!

Äventyret börjar när vår skattletare hittar ett magiskt brev i ett hål under sin skola. I brevet står att någonstans i Sverige finns den värdefullaste skatten av alla gömd - Knäknastarnas skatt! Bara en 'värdig' person kommer lyckas hitta den.  

Det är då det händer. Från ingenstans hörs en öronbedövande bom och en stor röd luftballong uppenbarar sig ur tomma intet. I korgen under ballongen hoppar den glade men mystike Tore Knäknast och erbjuder en plats ombord. Och som skjuten ur en kanon är den röda luftballongen högt uppe i luften - skattjakten har börjat!

Ledtråd efter ledtråd hittas - i mörka varglyor, höga snötäckta berg och i välbevakade byggnader. Allt kulminerar när den sista ledtråden hittas. Kan skattletarna lita på varandra? Hur stark är deras vänskap? Och var i Sverige finns Knäknastarnas skatt gömd?

Knäknastarnas skatt - en skönlitterär bok med utgångspunkt i Sveriges geografi 
   
Boken kombinerar skönlitterär läsning och nyfikenhet för geografiämnet - var i Sverige finns nästa ledtråd och vart leder den? Boken är även skriven utifrån ett genusperspektiv och upprinnelsen utmanar läsarens uppfattningar kring genus och könsroller. 

Boken är illusterad med fantastiska bilder av Johanna Nolsa.

Använd Knäknastarnas skatt i skolan!


Till boken finns kopieringsmaterialet Skattjakten. Materialet är uppdelat i tre delar: Geografikunskap, Läsförståelse och Ledtråden. Här finns många spännande, roliga och lärorika uppgifter. Du som lärare väljer själv bland alla uppgifter!


Häng med på en magisk resa genom Sverige
- beställ boken på Beta Pedagog.se!