Om Martin

Jag är uppvuxen i musikstaden Västervik. Fram till jag flyttade hemifrån susade jag runt stans gator med min gitarr på ryggen eller min trombon på pakethålleren - för det mesta stressad för att hinna i tid till någon bandrepetition eller körövning. Annars satt jag mest hemma och skrev - berättelser, låttexter, dikter. Det spelade inte så stor roll, jag skrev.

Författandet, musicerandet och låtskrivandet har alltid legat mig varmt om hjärtat. Sagan, låttexten och melodin har kraften att ta oss utanför vardagsverkligheten för att belysa dilemman och samhällsproblem på ett näst intill magiskt vis.

 

Jag studerade samhälls- och kulturanalys vid Linköpings Universitet, Campus Norrköping, och av bara farten fortsatte jag med en Lärarexamen på samma univeristet och kompletterade senare med en musiklärarexamen vid Linnéuniversitet. Sedan dess har jag arbetat med att undervisa i framför allt musik och samhällskunskap. Efter åren i Norrköping bar det iväg till Stockholm och nu har vägarna lett mig till Österlen och Skåne, där jag undervisar musik i byarna Kivik, Gärsnäs och St Olof.

Det är något visst med att stiga in i en skola några minuter innan första morgonlektionen börjar - energin, kreativiteten och livet som pulserar i korridorerna - jag älskar det. Under hösten 2016 medverkade jag som en av tio pedagoger i Sverige i UR:s kampanj #minlärarkollega. 

2009 gavs Knäknastarnas skatt ut på Beta Pedgog där läsaren får följa med den mystiske Tore Knäknast på en förtrollad skattjakt genom Sverige. 2013 släpptes ungdomsroman Skymningssång för de mörka rådarna på Isaberg förlag - en bok om främlingsfientlighet, rasism och rädslan för det okända - med ett tillhörande soundtrack.

Många är låtarna och demosen som jag har spelat in under åren. 2013 släpptes soundtracket Skymingssång för de mörka rådrana (Isaberg publishing) med tio specialskrivna låtar till romanen med samma namn. Idén med ett soundtrack till en bok hade funnits i många år och det var en fantastisk känsla när bok och soundtrack släpptes på releasefesten i Borrby Bokby i april 2013. Flera gärstartister, så som Janne Schaffer, finns med på albumnet.

2016 påbörjade jag arbetet med mitt debutalbum Late Entrance. Samma år släpptes den första singeln Cruise to the moon och musikvideon spelades in på Gösta Werner museét i Simrishamn. 2017 kom singel nummer två, Torn Ripped Skies, musikvideon spelades in på Liljeholmen, Stockholm.

I oktober 2018 släpptes albumet Late Entrance. Albumet fick högt betyg i pressen och ytterligare två videos spelades in - Sharing Beds på Kiviks marknadsfält och Handle This Town i Stockholm.

I juni 2019 släppte jag Ep:n Maybe Tomorrow.  

Under flera år har jag funderat på att spela in en jullig låt och under hösten 2019 flög låten Christmas at Molly's Jar in i mina tankar. Låten spelades in tillsammans med folkmusikern Sven Midgrens glittrande fiol och trummisen Fredrik Berg. Singeln Christmas at Molly's Jar  släpptes den 12:e november 2020.

 

Foto: Maria Johansson
Foto: Maria Johansson